Etisk bankguide i Norge er et samarbeid mellom Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet.
Framtiden i våre hender er Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, som jobber for etisk og miljøvennlig forbruk og en mer rettferdig fordeling av jordas ressurser.
Forbrukerrådet er en uavhengig interesseorganisasjon som bistår forbrukerne og påvirker myndigheter og næringsliv i en forbrukervennlig retning.
Etisk bankguide er en del av det internasjonale initiativet Fair Finance International, som skal gi forbrukere, organisasjoner og myndigheter innsyn i hvordan bankene forholder seg til viktige temaer innenfor etikk og bærekraft.
Via hjemmesiden til Etisk bankguide skal norske forbrukere enkelt kunne sjekke sin egen bank, og sammenligne resultater og score mellom banker. Egne linker gjør det mulig å sende meldinger til bankene om at man enten er fornøyd eller misfornøyd med resultatene, og Etisk bankguide skal også kunne være første steg på veien dersom man ønsker å bytte til en annen bank.
Basert på en internasjonal metode som er i bruk i flere land kartlegger vi retningslinjene og policydokumentene til de største bankene som har virksomhet i Norge. Kartleggingen gir deretter grunnlag for utarbeidelse av en score som viser hvordan de enkelte bankene oppfyller krav til samfunnsansvar, både sammenlagt og innenfor ulike temaer. Gjennom egne tema- og casestudier vil vi løpende sjekke hvorvidt bankenes retningslinjer følges opp i praksis. Vi kartlegger i tillegg også en alternativ bank samt noen mindre banker som særlig har spesialisert seg på etikk og bærekraft i sin fondsforvaltning.
Etisk bankguide i Norge presenterte resultater til banker med virksomhet i Norge første gang i 2016. Mens 13 banker ble sjekket i 2016, ble antallet utvidet til 15 banker i 2017. I forbindelse med undersøkelsene i 2018, 2019 og 2020 er 14 banker blitt sjekket. Den norske guiden er en av to som inneholder flest antall banker av alle de ti landene som foreløpig er med i FFI-nettverket.
Fair Finance International ble etablert i Nederland i 2009, og har hatt stor betydning for utviklingen av bærekraftsarbeidet i nederlandske banker. Ved utgangen av 2018 var initiativet utvidet til å omfatte i alt elleve land: Belgia, Brasil, Frankrike, India, Indonesia, Japan, Nederland, Norge, Sverige, Thailand og Tyskland. Det er ventet at flere land vil slutte seg til nettverket de kommende årene.